Xilit – hogyan használjuk?

A xilit használata

Az alábbiakban elolvashatja a xilit fogyasztására vonatkozó irányelveket, amelyekkel előnyei maximálisan kihasználhatók.

 

Mennyit?

Fogyókúra és diabétesz esetén:
A xilitet a cukor helyett lehet alkalmazni az alább található táblázatban szereplő ételekben, a cukor használatával megegyező gyakorisággal és mennyiségben. Mivel a xilitnek szüksége van egy kis időre, amíg a szervezet hozzászokik, 3-6 héten keresztül, fokozatosan emeljük a bevitt mennyiséget, mielőtt végképp felváltanánk a cukrot.

a xilit felhasználása

Felső légúti használat:
Ha xilites spray-vel mindkét orrlyukunkba napi négyszer fújunk bele – hasonlóan a napi többszöri kézmosáshoz – lényegesen csökkenthetjük a kórokozók számát.

 

Használata a szájápolásban:
Vizsgálatok bizonyítják, hogy napi 4–12 g xilit fogyasztása hatékonyan előzi meg a fogszuvasodás kialakulását. A xilit szedését könnyű nyomon követni. A kizárólag xilitet tartalmazó cukorkákban és rágógumikban általában 1g xilit van darabonként. Napi 4 ilyen rágógumi elrágása elégséges lehet a fentiekben felsorolt eredmények elérésére.

Milyen gyakran?

Fogyókúra és diabétesz esetén:
Amellett, hogy a xilit a cukrot helyettesítve, étkezésekkor fogyasztható, az étkezések között is érdemes eszegetni, hogy lassú felszívódása miatt stabil energiaforrást biztosítson, miközben a vércukorszintet alacsonyan tartja.

 

Felső légúti használat:
Ha xilites sprayvel mindkét orrlyukunkba napi négy alkalommal fújunk bele – hasonlóan a napi többszöri kézmosáshoz – lényegesen csökkenthetjük a kórokozók számát. Használja a sprayt minden nap 4-5 alkalommal.

 

Használat szájápolásban:
A „Milyen gyakran?” kérdés vonatkozik a használat gyakoriságára és következetességére egyaránt. Ha csak alkalmi jelleggel, vagy esetleg naponta egyszer használjuk a xilitet, nem biztos, hogy elérhetjük a kívánt hatást, bármekkora mennyiséget fogyasztunk el belőle. Napi legalább 3, de lehetőleg 5 darab rágógumi elfogyasztása ajánlott.

Mikor?

Fogyókúra és diabétesz esetén:
Használjunk xilitet cukor helyett minden alkalommal, amikor egyébként cukrot adnánk valamihez.

 

Felső légúti használat:
A xilit spray akkor igazán hatékony, ha egész nap, rendszeres időközönként használjuk.

 

Használat szájápolásban:
A kívánt hatás eléréséhez napi rendszerességgel, minden egyes étkezés után, és étkezések között is érdemes egy xilites rágógumit elfogyasztani, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Amennyiben gyermeke maradandó fogai még nem nőttek ki, azok megjelenése előtt egy évvel tanácsos elkezdeni a xilites rágógumi szedését, hogy a fogak erősek és egészségesek legyenek.