Xilit a felső légutak védelmében

A xilit előnyös hatásai a felső légutakra

A xilit egészségre hasznos hatásai kiterjednek a felső légutakra is. A hetvenes évek első fele óta a felső légúti megbetegedések előfordulása folyamatosan, évi 5-6%-kal növekszik. A legtöbb szülő ezzel a jelenséggel a gyermekét ért középfülgyulladás (otitis media), allergia és asztma, illetve az utóbbi kettőt súlyosbító orrmelléküreg-gyulladás formájában szembesül.

A gyermekkorban kialakuló, fület támadó fertőzéseket olyan baktériumok okozzák, amelyek az orrüregen keresztül jutnak az Eustach-kürtbe. Ezek a baktériumok váladékgócot hoznak létre, amely nem tud kiürülni, fájdalmat okoz, és a baktériumok vagy vírusok szaporodását, továbbá kellemetlen fertőzések kialakulását segíti elő. Az ilyen felső légúti megbetegedések kezelése az antibiotikumok használatának elsődleges indoka; a túlzott antibiotikum-használat pedig az antibiotikumnak ellenálló törzsek vagy „szuperbaktériumok” kialakulásának fő okozója.

A fertőzéseken kívül az orr hátsó részében a különböző allergének és irritáló anyagok allergiás reakciókat váltanak ki. Ezek a reakciók a felső légúti vírusos megbetegedésekkel és a krónikus orrmelléküreg-gyulladással együtt az asztma legfőbb előidézői.

A kiváltó októl függetlenül ezek a problémák az orr hátsó részében (nasopharynx) található baktériumokkal (középfülgyulladás) illetve irritáló anyagokkal (asztma) kezdődnek. Bár a középfülgyulladás és az asztma egymástól lényegesen eltérő betegségek, a közös kiindulási hely (a nasopharynx) alapján felmerül egy közös megelőző gyógymód lehetősége. Ilyen gyógymód a xilit alkalmazása is.

Szaglószervi védekező mechanizmusok

A xilit öt szénatomos szerkezete itt is hasonló hatással van a baktériumokra és szennyező anyagokra, mint a szájban található baktériumok esetében. Ezek a kórokozók kezdetben az orr hátsó részébe fészkelik be magukat, anélkül hogy különösebb problémákat okoznának. A szervezet normális védekező mechanizmusai kitisztítják a szervezetből a kórokozó baktériumokat és irritáló anyagokat, de ha a test természetes védekezőképessége csökken, az említett kórokozók és irritáló anyagok felhalmozódnak, és olyan légúti problémákhoz vezetnek, mint az allergia, az asztma és a fertőzések. Pontosan azok a gyógyszerek, amelyeket légúti megbetegedéseink és allergiánk kezelésére használunk, gátolják az orr természetes tisztulását. Az antihisztamin a hisztamin képződését akadályozza, amely egy a szervezet védekező mechanizmusai közül, és – a korábbi hiedelemmel ellentétben – nem a probléma okozója. Az orrdugulást enyhítő készítmények csökkentik a váladék képződését, amelyet a szervezet az irritáló anyagok kitisztítása érdekében termel. A hetvenes években az orrdugulást enyhítő készítmények és az antihisztamin használata széles körben elterjedt, különösen az Egyesült Államokban, amely nem csak véletlenül esik egybe a légúti fertőzések előfordulásának drasztikus emelkedésével, hanem ahhoz nagy valószínűséggel hozzájárul.

Az említett gyógyszerek szedésének mellőzése az egyik megoldás arra, hogy a szervezet természetes védekező mechanizmusai kerüljenek előtérbe, de egy fokkal jobb ennél az orr tisztulásának elősegítése. A fenti problémák kezelésében a xilit spray alkalmazása olyan, mint amikor kezet mosunk, hogy gátoljuk a baktériumok szaporodását.

A xilit kétféleképpen akadályozza meg a baktériumok elszaporodását az orrüreg hátsó részében (nasopharynx):

Megakadályozza a kórokozók megtapadását az orr és a torok hámsejtjein

Xilit alkalmazása mellett a kórokozó baktériumok (különösen a Streptococcus pneumoniae és a Haemophilius influenzae) és más irritáló anyagok kevesebb eséllyel képesek a fertőzött felületen megtapadni, és így nem tudnak szaporodni sem. A következő ábra a xilit egyes baktériumok orrban való tapadási képességére gyakorolt hatását mutatja.

A xilit gátolja a baktériumok megtapadását az orrban

Serkenti a szervezet természetes orrtisztító mechanizmusait

Az amerikai Közegészségügyi Központ (CDC) véleménye szerint a kézmosás a legjobb megelőzése a fertőzések terjedésének, mert megvédi az orrot a fertőződéstől abban az esetben, ha a kezünket az arcunkhoz emelnénk. Ugyanennyi értelme van a rendszeres orrtisztításnak. A xilites orrspray használatával hatékonyan segítjük elő és serkentjük a szervezet természetes orr-garati tisztulását, és ezzel csökkentjük a baktériumok megtelepedésének esélyét, ill. távol tartjuk az allergiás szennyeződéseket és azokkal együtt járó tüneteket.

Rágógumi, szirup vagy spray?

Vizsgálatok arra is rámutattak, hogy ha gyermeknek rágógumi vagy szirup formájában adtak xilitet, a középfülgyulladás és az orr-garati Pneumococcus-hordozás aránya csökkent. Amikor orröblítő folyadék vagy orrspray alakban kapták a xilitet, a baktériumok középfül, torok és melléküreg szöveteihez tapadása kimutathatóan csökkent.

Nemrég végeztek el egy újabb vizsgálatot, hogy kimutassák milyen hatással van a xilit az akut középfülgyulladásra, ha egyáltalán képes hatni rá. Ugyanabban a napközi otthonban három hónapon keresztül kaptak a gyerekek 10 g xilit szirupot illetve kontrolszirupot. Az alábbi ábrán látható, hogy azok között, akik xilit szirupot kaptak, akut középfülgyulladás jóval kisebb számban jelentkezett, mint a kontrollcsoportban.

a xilit csökkenti a középfülgyalladások arányát

Ugyanebben a vizsgálatban az akut középfülgyulladás előfordulása 40%-kal alacsonyabb volt a xilites rágógumit használó gyerekek között a kontrol rágógumival szemben, és 20%-kal alacsonyabb volt, ha xilites cukorkát szedtek a kontrollcukorkával szemben.

Egy másik vizsgálat, amelyet Finnországban végeztek több mint 1000 gyerek bevonásával, azt mutatta ki, hogy a xilites rágógumit rendszeresen fogyasztó gyermekeknél 40%-kal kisebb arányban fordulnak elő a középfület támadó fertőzések. A spray-vel kapcsolatos korai tapasztalatok pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy ha a xilitet közvetlenül a probléma kialakulásának helyén alkalmazzuk – az orrban –, akkor több mint 40%-kal csökkenti a visszatérő fülfertőzések számát.

 

További kutatások kimutatták, hogy az asztmás betegek – gyermekek és felnőttek egyaránt – lényegesen kevesebb asztmás rohamot tapasztaltak. Egy esetben egy nyolcéves gyermek öt különböző gyógyszert szedett az asztmájára, amikor elkezdte napi három alkalommal használni a xilit sprayt. Hat hónap elteltével aktívan kosárlabdázott és tornázott az asztma bármilyen jele nélkül. A betegség tünetei csak két év múlva jelentkeztek újra, amikor abbahagyta a spray használatát.

Hasonlók történtek egy felnőtt esetében is, aki már húsz éve szenvedett egyszerre diabétesztől és asztmától. Az utóbbi tíz év alatt évente átlagosan kétszer került kórházba asztmás tünetek vagy tüdőfertőzés miatt, és egyszerre többféle gyógyszert is kapott az asztmára, köztük szteroidokat, amelyek viszont megnehezítették a cukorbetegség kezelését. Az első évben, amikor xilit sprayt kezdett használni, az asztma nem jelentkezett, és nem is volt szüksége asztma elleni gyógyszerekre.

Összefoglalás

Az Egyesült Államokban gyermekgyógyászok és fül- orr- gégészek ma már a xilit sprayt ajánlják azoknak a betegeiknek, akik krónikus melléküreg-gyulladással, vagy más fül-, orr- vagy torokbetegségekkel küszködnek. A xilit spray, főleg, ha használata a napi higiénia része, nem csak hidratálja az orrüreget, hanem segít a szervezetnek a kórokozó baktériumok és irritáló anyagok eltávolításában. És eltérően a receptre kapható orvosságoktól, napi használata nem roncsolja a szöveteket, és nem eredményez antibiotikum-rezisztenciát.