Orröblítésre is jó a xilit? – 3 egyszerű, otthoni recept

A xilitről régóta elterjedt, hogy nemcsak fogbarát cukorpótlék, de különféle fül-orr-gégészeti panaszok, például krónikus melléküreg-gyulladás esetén is eredményesen bevethető.

A Fauquier ENT blogon a szakértők nemrégiben azonban három egyszerű otthoni receptet is megosztottak arról, hogyan is kell házilag xilites orröblítőt készíteni. Az ilyen típusú orröblítésről az oldal szakembere, dr. Chris Chang úgy véli, hogy a hagyományos sós öblögetésnél is hatékonyabbnak bizonyul. A három recepből mindenki kikísérletezheti, számára melyik a legjobb.

Az orröblítésről érdemes tudni, több ezer éves technika, mely Indiából indul “hódító útjára”, lényege pedig, hogy testmeleg vízzel vagy sóoldattal átmossuk az orr üregeit. Ilyenkor a nagy mennyiségű tiszta folyadék hatékonyan tisztítja meg az orr üregeit, elsősorban a nyálkahártyára tapadt szennyező anyagoktól, porszemcséktől, kórokozóktól, esetleg pollenektől. Segít fellazítani a beszáradt váladékot, hidratálja a nyálkahártyát, megakadályozza kiszáradását és kisebesedését.

Az öblítést alacsony pozitív nyomású spray vagy fecskendő használatával, illetve orrtölcsérrel, orrmosó készülékkel lehet végezni, de sokak arról számolnak be, hogy olykor elégséges, ha az oldatot egy egyszerű szemcseppentővel juttatják be az orrba a váladék fellazítására. Minden felsorolt eszköz beszerezhető recept nélkül.

Első recept

1 csésze forralt víz (2,5 dl)
fél evőkanál só
fél evőkanál xilitol kristály
fél evőkanál szódabikarbóna
4 csepp grapefruitmag-kivonat

Második recept

1 csésze forralt víz (2,5 dl)
fél evőkanál só
fél evőkanál xilitol kristály

Harmadik recept

1 csésze forralt víz (2,5 dl)
fél-egy evőkanál xilitol kristály

(Forrás: hazipatika.com)