Az anyák szerepe a korai gyermekkori fogszuvasodás megelőzésében

Már az első tejfogak megjelenése kiváló felületet szolgáltat a kórokozó baktériumok megtelepedéséhez. Az anyák, más gondviselők és a csecsemő közötti szoros kapcsolat baktériumokat is továbbít (ártalmatlanokat és kórokozókat egyaránt) a babának. Kutatások bizonyítják, hogy ha az anya gyakran és rendszeresen xilites rágógumit használ, késlelteti a baktériumok átvitelét, így a fogszuvasodás kialakulását is, ill. a gyerekek későbbi fogszuvasodásának gyakorisága is csökken.

Kutatók anyák három olyan csoportját hasonlították össze, akiknél nagy számban fordult elő a Streptococcus mutans baktérium. Minden egyes csoport más-más megelőző kezelést kapott: Az első csoportba tartozó anyák xilites rágógumit használtak a szülés utáni 3. hónaptól a 24. hónapig. A második csoport tagjai 3×3 klórhexidines (fertőtlenítőszer) ecsetelést kaptak 5 éven keresztül. A harmadik csoport tagjainál pedig 3×3 fluoros ecsetelést alkalmaztak 5 éven keresztül. Mindhárom csoport anyáinak újszülött gyermekei 12 havonta szájvizsgálaton estek át 2 és 5 éves koruk között. A következő ábra az egyes megelőző kezelések hatékonyságát mutatja a baktériumok átvitele és a gyerekek szájában való megtelepedése szempontjából.

A xilit hatása a s. mutans baktérium anyáról gyerekre való átvitelére

Az összes közül a xilit befolyásolta a legerőteljesebben a baktériumok megtelepedését a baba szájában, így a fogszuvasodás 70%-kal kevesebb esetben fordult elő a xilites csoportba tartozó gyermekek körében, mint a másik két csoportban.

A vizsgálat kimutatta továbbá, hogy az anyák xilithasználata hogyan befolyásolja a gyerekek fogszuvasodásainak összesített gyakoriságát. Azoknál a gyerekeknél, akiknek édesanyja xilitet fogyasztott, három évnyi időtartam alatt ritkább volt a fogszuvasodás, mint a nem xilites kezelésben részesülő csoportok gyermekeinél; ezt szemlélteti a lenti ábra.

Az anyák xilithasználata csökkenti a gyerekeknél a fogszuvasodás kockázatát

A fentiekből azt a következtetést kell levonnunk, hogy az anyák és más gondviselők tartós xilithasználata a gyermek fogzása idején sikeresen késlelteti és csökkenti a kórokozó baktériumok átvitelét a gyermekre azzal, hogy az anyák szájában csökkenti ezeknek a baktériumoknak az előfordulását.