A xilit sokoldalú egészségmegőrző szerepe

 A xilit bizonyított jótékony hatásai mellett nem mehetünk el szó nélkül. Édes íze és alacsony glikémiás indexe miatt a fogyasztók számára vonzó, ezért alkalmazható egyszerre több feladatot ellátó szerként; rágógumi formájában például egyaránt bevethető fogászati és felső légúti problémák estén, ízesítő anyagként és fogyókúrák során. A fogászati és felső légúti problémákban egyformán előnyös antibakteriális jellege önmagában amellett szól, hogy fogszuvasodás és légzőszervi fertőzések elleni szerként rágógumik, szirupok és sprayk összetevőjeként alkalmazzák. Röviden összefoglalva, a xilitnek ötféle előnye van.

1. Hatékonyan csökkenti a fogszuvasodás és légúti fertőzések előfordulásának kockázatát

Azok a kutatások, amelyek a xilitet cukorhelyettesítőként vagy diétás céllal vizsgálták, kimutatták, hogy nagymértékben csökkent az újonnan kialakuló fogszuvasodások száma, megállt a lyukak növekedése, sőt, bizonyos mértékig a már meglévő lyukak is gyógyultak.. A xilit olyan járulékos védelmet biztosít, amely a többi megelőző módszer hatékonyságát is növeli. A xilit hatása hosszú távú és  lehetséges, hogy végleges is. A fogszuvasodás előfordulásának aránya alacsony maradt évekkel a vizsgálatok után is.

Az is bebizonyosodott, hogy a xilit segít a szervezetnek megszabadulni a szájban és a felső légutakban található kórokozó baktériumoktól. Az orrban, szájban és torokban található baktériumok xilites rágógumi, szirup vagy spray használata esetén nem tudnak megtapadni ezeken a felületeken, így könnyebben kiürülnek a szervezetből.

Dr. med. univ. Alexander Fülöp bécsi fogorvos
a Xilovit rágókról és fogkrémről és a fogszuvasodás megelőzéséről

2. Előfordul a természetben

A xilit szervezetünktől nem idegen, nem új anyag. Szervezetünk más táplálékokból akár 10 g xilitet is előállít szokásos energiatermelése során. A xilit nem idegen vagy mesterséges anyag, hanem a mindennapi anyagcsere-folyamatok normális része, és a természetben, kis mennyiségekben bár, de széles körben megtalálható. Leginkább gyümölcsökben, bogyókban, gombákban, salátában, fában és kukoricacsutkában fordul elő. Egy csészényi málna kevesebb mint 1 g xilitet tartalmaz.

3. Napi használata biztonságos

1983-ban, az ENSZ két szervezetének (WHO és FAO) közös élelmiszer-adalékokkal foglalkozó bizottsága (JECFA) a xilitbevitel napi engedélyezett mennyiségét (ADI) „nem meghatározott” kategóriába sorolta. Ez azt jelenti, hogy a xilit korlátlanul fogyasztható. Bár a túlfogyasztás időnként hasmenést okozhat, a széles körben használt szorbitol kisebb mennyiségben is hasonló mellékhatásokkal jár. A megelőzéshez szükséges mennyiség (fogszuvasodás esetén napi 15 g, középfülgyulladás esetén 9 g) fogyasztása pedig mindenki számára biztonságos.

4. Napi használata kényelmes

A xilit kényelmesen eljuttatható a fogakhoz rágógumi, tabletta vagy cukorka formájában. A xilites rágógumi légúti fertőzések esetén is használható. Xilit-tartalmú szirupok és sprayk is kaphatóak kereskedelmi forgalomban, és használatuk egyszerű. A xilites kúrát bárhol, bármikor, még feszített munkatempó mellett is könnyedén végigcsinálhatja. Nem szükséges megszokott napirendjén változtatni, hogy a xilit is helyet kapjon az életében.

5. Jóízű

Bizonyos diéták az egészség érdekében vasakaratot, önfegyelmet és elhivatottságot kívánnak meg. De a xilit íze – hűs és édes, utóíz nélkül – nem csak kellemes, de kívánatos is.